Aker Solutions Egersund yard

HOP i praksis

12.09.2023

Safetec og Aker Solutions har satt i gang en HOP-pilot på Aker Solutions sitt verft i Egersund. Hensikten er å styrke det kontinuerlige forbedringsarbeidet i Aker Solutions og få erfaringer med praktisk HOP-arbeid.

– Vi er veldig fornøyde med samarbeidet vi har inngått med Aker Solutions og muligheten til å teste ut HOP-metoder i et driftsmiljø. Vi ser frem til å lære mer om hvordan tilnærmingen fungerer både på organisasjonsnivå og i den «skarpe ende», sier avdelingsleder Jens Christen Rolfsen i Safetec.

«Menneskelige feil»

HOP (Human and Organisational Performance) er en retningsgivende HSSE-tankegang som har skutt fart i olje- og gassindustrien de siste årene. HOP bygger på etablert kunnskap og metoder innenfor sikkerhetsstyring og har hentet mye inspirasjon fra blant annet luftfart.

Forståelsen av hvordan mennesker, teknologi, arbeidsprosesser og organisasjonen fungerer sammen som et system er sentralt i HOP. Et viktig premiss er at såkalte «menneskelige feil» må forstås som symptom på svakheter i det systemet som mennesker jobber innenfor.

Torstein Leth Aker Solutions

Vi i Aker Solutions ser på HOP som en lovende tilnærming for å utvikle vårt sikkerhetsarbeid ytterligere, og vi er glade for å ha med et fagmiljø som Safetec i arbeidet.

– Torstein Leth, HSSE Development Manager i Aker Solutions

Skal finne risikofylt variasjon

Prosjektet i Egersund er allerede satt i gang med et forankringsseminar for ledelse, HMS-fagfolk og verneombud. Neste aktivitet er innføring i HOP for øvrige ansatte.

Videre i prosjektet blir det arbeidsmøter for å gå gjennom eventuell variasjon mellom arbeidet, slik det er beskrevet i prosedyrene, og arbeidet slik det faktisk blir utført.

– Vi vet av erfaring at når prosedyrer og systemer ikke er godt nok tilpasset den praktiske utførelsen av en jobb, så finner vi andre måter å få jobben gjort på. Det går ofte bra, men risikoen kan øke. Her ligger det mange gode læringsmuligheter, sier Jens Christen Rolfsen.

Norsk Industri har også fått øynene opp for HOP, og anbefaler det til sine bedrifter for å bli bedre på læring og forbedring. Lær mer om HOP og praktisk bruk på deres hjemmeside her.

Interessert i HOP? Kontakt Jens eller Sturle:

Jens C Rolfsen
Jens Christen Rolfsen

Avdelingsleder
jens.christen.rolfsen@safetec.no
+47 73 90 05 00

Sturle Danielsen Tvedt ekspert på gransking og undersøkelser i Safetec.
Sturle Danielsen Tvedt

Sjefrådgiver
sturle.danielsen.tvedt@safetec.no

Stein og Ingar 1

Safetec i 40 år: -Fortsatt i front

Datavirus

Vi gleder oss over at Håkon Olsen, med lang erfaring innen cybersikkerhet, er med på laget vårt!